Het mooie van het profiel Z&W vind ik de belangrijke vaardigheden die we onze leerlingen leren. Het platform is voor mij een inspiratiebron om het onderwijs goed vorm te geven.

Carla Saes, docent Zorg & Welzijn, Blariacum in Venlo-Blerick

15
april
2024

BoysDay 2024 op het Sondervick College

Op 11 april vond op het Sondervick College de Boys in de zorg dag plaats. ‘Techniek is voor mannen en de Zorg voor vrouwen’, is volgens Z&W docent Loes Bijnnen een misvatting die helaas nog vaak voorkomt. Daarom organiseerde Sondervick College op 11 april de GirlsDay en BoysDay 2024! Terwijl de meiden een kijkje kregen bij een technisch bedrijf, hebben alle 2e jaars jongens (bb/kb en tl) kennisgemaakt met de breedte van het werken in Z&W. In de ochtend hebben de jongens verschillende workshops gevolgd, gegeven door mannelijke zorgverleners. Daarna hebben zij een bezoek gebracht aan de verschillende zorglocaties: de ouderenzorg, zorg voor verstandelijk gehandicapten, ziekenhuiszorg, jeugdzorg, thuiszorg en zorg voor mensen die dak- of thuisloos zijn. Transvorm was als werkgeversorganisatie nauw betrokken bij de totstandkoming van alle contacten en afspraken met het werkveld.

Loes aan het woord:

‘Techniek is voor mannen en de Zorg is voor vrouwen is in deze tijd nog steeds de gedachte van de meeste jongens en meiden en dat is natuurlijk in de wereld waar we zo met genderdiversiteit bezig zijn, erg raar. Jongens hebben nog steeds het idee dat meiden moeten zorgen en dat werken in de zorg betekent dat zij vooral aan het bed staan van een hulpbehoevende, maar ze hebben geen idee dat de zorg meer is dan dit. Toen ik met enthousiasme begon aan het organiseren van de GirlsDay kwam ik erachter dat ik iets miste voor de jongens. Leuk dat de techniek onze meiden graag wil hebben, maar hoe moet het dan met de zorg en hoe behoud ik mijn eigen baan als Zorg en Welzijn docent. Toen kwam BoysDay op mijn pad. Ik ben nu dan ook super trots dat de BoysDay echt een feit is. Ik weet dat het niet wil zeggen dat nu alle jongens voor de Zorg gaan kiezen, maar we hebben hen wel laten zien wat er allemaal nog meer is dan alleen wat zij dachten en ik ben ervan overtuigd dat we toch een aantal jongens aan het denken hebben gezet over de keuze die zij gaan maken. Bij de vraag aan de jongens wat zij van de dag vonden, waren de jongens het al snel met elkaar eens, een 8,7 voor de BoysDay.

Een 8,7 nou ik doe het daarvoor!’