Het platform Zorg en Welzijn is voor mij een verbindende factor en een bron van vernieuwende ideeën, het heeft invloed op mijn visie en houdt mij scherp als docent.

Hiske van der Zweep, docent zorg & welzijn, Schoonhovens College

8
september
2021

Inspiratiesessie ‘Aan JOU hebben we wat’ geeft docenten nieuwe inzichten

In september 2017 is het lespakket ‘Aan jou hebben we wat!’ gelanceerd. Een lespakket ter ondersteuning van middelbare scholen bij hun LOB activiteiten om leerlingen kennis te laten maken met de sector Zorg en Welzijn. Sinds de lancering is het lespakket (dat verkrijgbaar is in de varianten vmbo en havo/vwo) veelvuldig aangevraagd.

Het lespakket ‘Aan JOU hebben we wat!’ (AJHWW) wordt herzien zodat het blijft aansluiten bij de huidige tijd en de loopbaanoriëntatie van vandaag de dag. Daarbij is niet alleen de inhoud, maar vooral ook het gebruikersgemak een belangrijke pijler waar naar wordt gekeken. Want alleen als het lespakket aansluit bij de behoefte van het onderwijs, zal het zijn doel bereiken: jongeren kennis laten maken met de veelzijdigheid van werken in Zorg en Welzijn en ze enthousiasmeren voor dit werk.

Bekijk hier de teaser van het lespakket.

Inspiratiesessie

Op 24 juni jl. heeft RegioPlus, producent van het lespakket, in samenwerking met het Platform VMBO Z&W een inspraaksessie voor docenten en decanen georganiseerd. Enerzijds om te horen wat de ervaringen met het lespakket zijn en welke verbeteringen het lespakket (nog) bruikbaarder zouden kunnen maken. Anderzijds konden docenten onderling inspiratie op doen over hoe zij het lespakket kunnen inzetten tijdens de lesuren.

Ervaringen

Eén van de aanwezige docenten, Imka Wijga, heeft het lespakket zelf omgezet in een aantal modules en deze beschikbaar gemaakt via LessonUp. Na een klassikale start met de introductiefilmpjes van AJHWW kunnen leerlingen vervolgens zelf aan de slag met de opdrachten en verdiepende modules. Bekijk ter inspiratie hier de eerste LessonUp les.

Beta-challenge docent Dirdry Speksnijder heeft het lespakket ook veelvuldig ingezet. Zij hebben hierbij een interactieve koppeling gemaakt met een klantvraag van een zorgorganisatie. Leerlingen behandelen als introductie de films en opdrachten van AJHWW waarna ze vervolgens met een zorg-praktijkopdracht aan de slag gaan.

Inhoud van het lespakket

Het lespakket is interactief en bestaat uit verschillende onderdelen zoals interactieve films waarin de drie elementen humor, lef en nieuwsgierigheid centraal staan. Eigenschappen die essentieel zijn voor zorg en welzijn.

Ook zijn er verdiepende modules via storytelling beschikbaar. Waarbij aan de hand van foto’s een verhaal wordt verteld die laat zien met welke aspecten van zorg iemand te maken heeft. Hier zitten ook vragen in, zodat de leerlingen actief betrokken worden bij de lessen.

Meer weten?

Heb je ook interesse om het lespakket in te zetten? Meer informatie is te vinden op de website, waar ook gelijk het lespakket aangevraagd kan worden. Wil je meer informatie over hoe het lespakket in te zetten? Neem dan gerust contact op met RegioPlus.